15 min samtale

Unngå fordøyelsesbesvær gjennom julen🎄

agni ayurveda fordøyelse Dec 01, 2023

Desember, måneden for masse hygge og sosialt samvær. Personlig er jeg veldig glad i julen, jeg elsker å gjøre det koselig rundt meg med telys, røkelse, og musikk.  Jeg koser meg med å eksperimentere med nye treats og bakst og å nyte tid i sofaen med deilige varme drikker i koppen, en god bok eller julefilm på tv. 

 

Når det er sagt, julen er også en tid som fort kan være litt tøff for fordøyelsen. Uansett hvor glad jeg er i god mat og det å samles rundt bordet med mennesker jeg er glad i, er det ikke til å stikke under en stol at det fort blir litt i overkant mye rundt julen. Rutinene sklir ut, leggetiden kan raskt bli litt senere fordi et julebord, eller en middag har sneket seg inn i kalenderen. Godteskåler fulle av sukker er å finne hvor enn du går. Fet og salt mat kommer gjerne med et glass alkohol eller to og med samtaler i sving er det lett å miste oversikt over hvor mye vi har spist. Jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste som mer enn en gang har lagt meg ukomfortabelt mett i desember måned. Det er ingen god følelse og det kjennes dagen etter både på dårligere søvnkvalitet og sløvere fordøyelse. 

 

På ingen måte er jeg her for å si at vi ikke skal kose oss i julen, eller at vi ikke kan skli litt vekk fra rutinene våre, men det betyr ikke at vi må ende desember, og året, fulle av ubalanser og giftstoffer i kroppen. Ayurveda kommer nok en gang til unnsetning med en hjelpende hånd. Ayurvedas mål er ikke at vi skal gjøre alt perfekt hele tiden, men snarere at vi kan ta det beste valget basert på de mulighetene vi har der og da. Og ikke minst hjelper det oss å bli bedre kjent med kroppen vår slik at vi raskt gjenkjenner hva som bringer oss ut av balanse. Det godt å kunne åpne “verktøykassen” og ta i bruk alle verktøyene vi har for å gjøre det litt bedre for kroppen. På denne måten kan vi gå gjennom julen uten alt for mye plager og ubehag, samtidig som vi nyter godene og koser oss med deilig mat og fine mennesker. Her er mine beste verktøy som jeg sverger til gjennom hele juletiden:

  1. Start hver morgen med varmt ingefær vann med en skvis sitron. Kok opp ingefæren med vannet i noen minutter for ekstra sterk effekt og smak. Ingefær gjør underverker for både immunforsvaret og fordøyelsen. Drikk gjerne en ekstra kopp før selskaper og julemiddager for å bistå fordøyelsen med den tunge maten.  
  2. Ha alltid en sidesalat til måltidet, gjerne bestående av bitre grønnsaker som ruccula, spinat, grønnkål, og/eller arugula. Steam, eller maser med olivenolje om mulig for lettere opptak. På koldbord er det nesten garantert at du finner minst en salat tilgjengelig, og på restaurant kan du spørre om å bestille en sidesalat. Bitre grønnsaker er utrensende, fulle av antioksidanter og fiber som støtter fordøyelsen og opptak av næringsstoffer. De hjelper også leveren i utskillelsen av ekstra fett og antioksidanter bidrar eliminering av frie radikaler.   
  3. Spis sakte og vær tilstede i måltiden slik at du kjenner kroppens metthetssignal. Fordøyelsen starter i munn, så tygg maten godt. Husk også at det er lov til å gå flere runder dersom det er koldbord, så unngå å overfyll tallerken din.  
  4. Sipp på varmt/romtemperert vann gjennom dagen, også til måltidet, unngå kald drikke. Kald drikke svekker fordøyelsen og gjør at tarmene må jobbe hardere, mens varmt vann støtter nedbrytningen av maten.   
  5. Ble det litt mye mat til et måltid? Tygg på fennikelfrø rett etter måltidet. Dette vil støtte nedover energien i kroppen (Apana Vayu) og motvirke luft og oppblåsthet. Prøv å spise lettere dagen etter, fokuser på mat som er enkelt å fordøye som grøt og supper, og drikk ingefær te.   
  6. Unngå å spise noe kun for å glede andre, det er alltid lov til å takke nei dersom du ikke har lyst på, eller til en ekstra porsjon dersom du allerede er forsynt.   
  7. Husk bevegelse for å holde blodsirkulasjonen i gang. En liten gåtur, yogaøkt, eller noe annet du liker er fint å inkludere daglig gjennom desember, helst på morgenen. En rolig spasertur 15 min etter et måltid er også bra for å få i gang fordøyelsesprosessen.  
  8. Om mulig, prøv å la det være minst 2 timer mellom dagens siste måltid og leggetid, slik at ikke all energien under natten brukes til å fordøye maten.   

Jeg håper disse verktøyene kan være til hjelp gjennom desember og gi deg en litt mer behagelig opplevelse gjennom alle festlighetene. Del gjerne om du har noen andre tips du bruker. God desember og jul! ♥️