15 min samtale

Kakao som hjertemedisin

drikke oppskrifter snack Sep 26, 2022

Visste du at rå kakao er medisin for hjertet? Denne superplanten inneholder blant annet Theobromin, et naturlig kjemikal som stimulerer produksjonen av dopamin i hjernen, også kjent som lykke, eller velbehags hormonet. Planten inneholder også flere andre stoffer som virker inn på kroppens lystsenter. Energetisk sett er hjertet senteret, eller chakra, for kjærlighet og emosjoner, og kakaoen kan hjelpe å åpne dette senteret. 

Planten virker også healende på vårt fysiske hjerte. Det høye innholdet av antioksidanter og polyfenoler kan forbedre kvaliteten av blodårene våre, redusere negativt kolesterol og høyt blodtrykk, samt ha antiinflammatorisk effekt. Kakao har et høyt innhold av magnesium og jern, som 

I sin rå form, er kakao svært bittert og er rajastic i natur, som vil si at det er stimulerende og hetende. Planten i seg selv kan derfor være triggende for både Pitta (ild og vann) og Vata (luft og rom), men kombinert med melk av god kvalitet og riktig krydder omgjøres den til en vidunderlig Ojas tonic som føles både jordende og healende. Perfekt for Vata sesongen vi nå har entret. Vi kan variere krydder ut fra hvilke kvaliteter vi ønsker å minimere, eller øke. Ingefær er f.eks varmende og derfor i små mengder balanserende for Vata, mens det kan være for triggende for Pitta

Min favoritt kakao for Ojas:

  • 2,5 dl Valgfri melk. Om du tåler (og liker), er geitemelk et fantastisk valg for å roe Vata, men havremelk er også et godt alternativ.
  • 2 ss rå kakao
  • 1 ts ceylon kanel
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts tørket ingefær
  • Pinch muscat
  • *¼ ts Ashwagandha
  • *¼ ts Shatavari
  • 1 ts rå honning, eller annen søtning. Honing mister sine positive egenskaper på høy varme, så rør inn helt til slutt

Dersom du har en melkesteamer kan du blande alle ingrediensense, minus honningen, i den og la den gjøre jobben. Hvis ikke kan du varme melken i en gryte på lav varme mens du visper inn de andre ingrediensene, pass på så det ikke koker. Rør inn honingen tilslutt og nyt fra din favoritt kopp.

*Adaptogener som Ashwagandha og Shatavari er sterke urter som kun burde brukes dersom du har fått det anbefalt av en ayurvedisk behandler, eller annen sertifisert urtebehandler.