15 min samtale

Overgangen fra Vata til Kapha sesong- hva skjer i kroppen?

ayurveda Jan 31, 2023

Det er utrolig deilig å kjenne på at vi går mot lysere og lengre dager! Selv om vi teknisk sett fremdeles befinner oss i vintersesongen, kan vi likevel se endring i kvalitetene i naturen omkring oss som tyder på at våren er i anmarsj. I Ayurveda anses februar som starten av sesongskiftet, hvor vi beveger oss inn i tidlig vår og Kapha sesong. 

De aller kaldeste dagene ligger bak oss og klimaet er fuktigere. Selv snøen som daler i februar er tykkere og mykere. Vi befinner oss i overgangen mellom Vata og Kapha sesong, der vi fremdeles ønsker  å nære og jorde Vata, men samtidig bringe inn lettere komponenter for å hjelpe kroppens avgiftning. 

I takt med at temperaturen stiger, skifter kroppen modus fra fettlagring til å kvitte seg med overflødig fett. Årsaken til dette skifte er at kroppen ønsker å rense ut slaggstoffer og gjøre seg lettere for de varmere dagene foran oss. 

I starten av dette sesongskiftet er det normalt å merke redusert appetitten og tykkere, tyngre avføring. Dette fordi kroppen entrer sin naturlige avgiftningsprossess. Mange opplever også forkjølelse, tette bihuler, slimopphopning, en følelse av tunghet i kroppen og hjernetåke i overgangsfasen mellom vinter og vår.

Alle disse symptomene tyder på økt Kapha i kroppen, som betyr at det kan være tid for noen endringer i kosthold og rutiner, og muligens en vår-cleanse. Vi vil ha fordel av et lettere kosthold, bitre grønnsaker, syrlige smaker, og bitre og fordøyelsesfremmende krydder. Generelt sett tåler vi tyngre treningsøkter i Kapha sesong, økt oksygenopptak og sirkulasjon vil hjelpe kroppens utskillelse av slaggstoffer. 

Med lengre og lysere dager oppfordres vi også til å stå opp tidligere og få i gang kroppen i de tidlige Kapha timene av døgnet. Ildpust, tørbørsting, Jala neti og Abhyanga er alle gode rutiner å bringe inn i fasen vi nå entrer.

Obs! Husk at dette er generelle råd og ikke tilpasset den enkelte. Dersom du har spesifikke plager, eller ubalanser anbefaler jeg deg å ha en konsultasjon med meg, eller en annen behandler før du gjør noen endringer, for å unngå å trigge ubalansene videre. Ved å jobbe med en profesjonell vil du få skreddersydd kosthold, og livsstilsrådend for å finne mer balanse og velvære. 

Book gjerne en uforpliktet 15 min samtale her, for å se om jeg kan være riktig person for å hjelpe deg med dine utfordringer  konsultasjon med meg.  Jeg kan også hjelpe deg å skreddersy en ayurvedisk sesongbasert rens, for å møte våren med energi og glød🦋.